View Sidebar
Det gula bandet

Det gula bandet

Det gula bandet 2

Det gula bandet är ett av de tidigaste etablerade färgbanden med ett syfte att uppmärksamma, representera eller visa stöd för en specifik sak. Gula bandet används fortfarande. På grund av det kom det också att fungera som inspiration för andra meningsfulla syften som exempelvis det Rosa bandet.

Gammal marschlåt
Det Gula bandet, yellow ribbon, på engelska nämns i en marschlåt sjungen av den Amerikanska militären. Sången eller dikten kallad She wore a yellow ribbon är känd, med varianter på temat, sedan mer än 400 år. Den handlar om en kvinna av ödet som utsätts för ett test för trohet gentemot sin kärastes återkomst. Kommer hon att vara honom trogen eller ej? Den frågan dröjer sig kvar genom dikten tills dramats upplösning.

Engelska nybyggare
Sången verkar ha kommit till Amerika med engelska nybyggare. Ursprunget till de gula banden kommer troligtvis från puritanerna. Under det engelska inbördeskriget lär det engelska parlamentets puritanarme ha burit just gula band och bälten på slagfältet.

George A. Norton
År 1917 tog en man vid namn George A. Norton för första gången copyright på låten Round her neck she wears a yellow ribbon.

Penney Laingen
Penney Laingens man hölls som gisslan i Iran. Laingen som inspirerades av låten Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree från 1973.

Hon kom att knyta gula band runt åtskilliga träd. Ett sätt att visa sin längtan och desperation att återse sin man igen. Hennes vänner och familj följde hennes initiativ och snart blev det en trend. Budskapet, hennes gula band förmedlade, blev snart ett kommunikationsmedium för och en symbol för spridning av ökad medvetenhet.

Det gula bandet 1Gula bandet i Sverige
Gula bandet finns även i Sverige. Här är det veteransoldatförbundet Fredsbaskrarna Sverige som tagit fram det Gula Bandet till stöd för soldater som tjänstgör i internationella insatser utomlands i Försvarsmaktens regi. Överskottet från varje sålt Gult Band går oavkortat till Fredsbaskrarnas Kamratstödshjälp. Kamratstödshjälpen är till för att hjälpa veteraner som har skadats fysiskt och/eller psykiskt under sin internationella insats. Medlen går till att ge de veteraner som är i behov av det rehabilitering, hjälpmedel eller annat som stöd.

Kommentarer är stängda