View Sidebar
Mammografi

Mammografi

Att gå på mammografi är viktigt för alla kvinnor som har nått en viss ålder. I Sverige blir kvinnor mellan 40-74 år kallade till frivillig undersökning. Mammografi är en screening av brösten vilket är en röntgenundersökning som ger bilder rika på detaljer. Syftet med mammografin är att hitta bröstcancer innan det har hunnit att ge några symptom. Bröstcancer är den mest vanliga cancerformen bland kvinnor och risken att få bröstcancer blir större med ju äldre man är. Om man hittar bröstcancer tidigt, finns en god chans att man kan bli frisk från sjukdomen.

Ny teknik för att upptäcka bröstcancer

Sedan 2013 har sjukhuset i Östersund använt en teknik som kallas för tomosyntes. Det är en tredimensionell teknik som ger bättre och mer detaljerade bilder av bröst vid mammografi. bröstcancer upptäcks tidigare med ny teknik och med den nya tekniken är det som att ta en mammografibild och titta på den i flera olika plan. Den nya tekniken börjar nu användas i flera landsting och regioner och man har upptäckt flera fall av bröstcancer som den vanliga tekniken inte har markerat. Radiologen Tryggve Eriksson säger att det inte är så stor skillnad mot det vanliga sättet att göra det på utan det tar endast cirka femton sekunder längre tid.

Forskning om bröstcancer

Rosa bandet-kampanjen startade 2003 och har hitintills samlat ihop 593 miljoner som går oavkortat till cancerforskningen. Cancerfonden är den som driver kampanjen och det är de som bestämmer till vilken forskning pengarna ska gå till. Cancerforskningen har varit framgångsrik och antalet överlevande har ökat från 60 procent till 80 procent sedan 80-talet. Forskare har kommit fram till att läkemedel mot benskörhet fungerar förebyggande mot ärftlig bröstcancer och att hormoner som används vid klimakteriebesvär ökar risken för vissa typer av bröstcancer. De har också sett att hälften av den genetiska bröstcancern kan utredas och att mammografi kan upptäcka bröstcancer tidigt nog för att bota personen från sjukdomen.

Kommentarer är stängda