View Sidebar
Månaden för ökad medvetenhet om bröstcancer

Månaden för ökad medvetenhet om bröstcancer

Månaden för ökad medvetenhet om bröstcancer, som förkortas MÖMB, är en internationell kampanj som pågår varje år under oktober månad. Bakom kampanjen står flera större välgörenhetsorganisationer som kämpar mot bröstcancer, med syfte att fler människor ska bli medvetna om sjukdomen och vad man kan göra för att upptäcka den och behandla den. Syftet är naturligtvis också att samla in pengar till dessa välgörenhetsorganisationer under hela månaden, pengar som sedan går till forskning om hur man kan förebygga sjukdomen, om botemedel till sjukdomen och om hur sjukdomen uppstår. Man vill också hjälpa de kvinnor som har drabbats av bröstcancer, genom att ge information och stöd.

Grundaren bakom Månaden för ökad medvetenhet om bröstcancer är det internationella läkemedelsföretaget AstraZeneca, tillsammans med American Cancer Society. Kampanjen hölls för första gången år 1985, och dess ursprungliga syfte var att förespråka mammografi som det bästa sättet att förebygga sjukdomen. Sedan dess har den utvecklats till något mycket större. AstraZenecas intresse i forskning om bröstcancer är av förklarliga skäl stort, och företaget tillverkar idag tre olika läkemedel som är relaterade till sjukdomen: Nolvadex, Arimidex och Faslodex. Sedan AstraZeneca lade grunden har dock allt fler företag och organisationer anslutit sig till kampanjen och insamlingen, både kommersiella och icke-kommersiella. Några exempel är Estee Lauder och Avon.US_Navy_101023-N-3759T-036_Service_members_and_their_families_participate_in_a_1-Kilometer_walk_supporting_National_Breast_Cancer_Awareness_Month

I USA, där kampanjen har sitt ursprung, kallas den Breast Cancer Awareness Month, eller ibland National Breast Cancer Awareness Month. Det anordnas en rad olika evenemang under kampanjens gång, inte bara i USA utan i hela världen. En av de vanligaste formerna av insamlingar är till exempel lopp, där alla avgifter för anmälan går till bröstcancerforskning. Ett annat sätt att uppmärksamma kampanjen är att lysa upp kända byggnader med rosa fasadljus, vilket man bland annat gör på Vita Huset, Tokyo Tower och Palácio do Planalto (där Brasiliens president har sitt kontor).

När man är sjuk, oavsett om det är något så allvarligt som bröstcancer eller något så vardagligt som en förkylning, är det viktigt att man vilar och låter kroppen återhämta sig. Det betyder ofta att man blir fast inomhus, vilket kan kännas tråkigt under de få sommarmånaderna vi har i Sverige. Man kan dock vila även utomhus, om man ser till att ha en uppsättning bekväma utemöbler på verandan eller balkongen. Du hittar ett stort utbud av utemöbler för alla smaker på Buildor.se.

Kommentarer är stängda