View Sidebar
Slå ett slag för Rosabandet

Slå ett slag för Rosabandet

Vissa besked i livet kan vara helt underbara, som ett efterlängtat positivt graviditetstest eller en antagning till en utbildning man vill komma in på, medan andra kan vara svåra, som ett sjukdomsdiagnos. Chocken att få ett cancerbesked är lika stor för vem det än är som drabbas. Det hemska C-ordet, det onämnbara, det förbjudna och förskräckande!

Även om allt detta är fullt förståeligt, så är bilden en helt annan nuförtiden. Tack vare forskning och ett enormt fokus på utbildning och ökade resurser är nästan alla bröstcancerformer idag botbara och mycket av det beror på att kvinnor upptäcker tumörer på ett extremt tidigt stadium. Många berömda skådespelerskor, musiker och konstnärer som Maggie Smith, Olivia Newton-John, Kylie Minogue och

Regina Lund har också gett sjukdomen ett ansikte genom att tala öppet och ärligt om sina personliga upplevelser i samband med bröstcancer, vilket ytterligare gett mer uppmärksamhet och information om ämnet. Genom att tala om hur man kan undersöka sig själv, hur behandling går till liksom hur man kan förbygga eventuella komplikationer blir fler kvinnor världen över hjälpta än någonsin förr.

En livsviktig kampanj

En annan stor faktor som spelar in i detta är den enorma

Rosa bandet-kampanj som spridit sig över hela jordklotet, och som förutom det klassiska rosa bandet har utökats med rosa mössor, rosa BH-ar och andra rosa plagg som får representera medvetenheten om sjukdomen. Det handlar om solidaritet, stöd och forskning, att man inte är ensam och att det finns hopp! Ända sedan kampanjen startade i början på 90-talet har man gjort fantastiska framsteg och det går bara framåt.

Att finna sin inre styrka

Livet går sin gilla gång och många gånger tar vi det för givet. En cancerdiagnos kastar omkull allt detta och plötsligt inser man att man endast är en liten, liten varelse på denna stora jord. Det finns dock stöd, massor med stöd, att hämta från många olika håll. Man kan tala med vänner, familj och stödgrupper och det finns mängder med litteratur och filmer om ämnet. Att kommunicera är A och O, och att känna att det finns emotionella kryckor att stödja sig på. Man kan vända sig till

Cancerfonden för att få information om sjukdomen och ta reda på var närmaste stödgrupp finns och det organiseras många events som man kan delta i. När man kommer ut som segrare kan man sedan hjälpa andra som befinner sig i det initiala stadiet genom att delge sina egna erfarenheter och erbjuda en kram eller ett lyssnande öra. Så sätt på sig ett rosa band för att visa att du stöder kampanjen för dina systrar och att bröstcancer kan besegras!

Kommentarer är stängda