View Sidebar
Vita, blå och orangea bandet

Vita, blå och orangea bandet

Förutom de välkända rosa, röda och gula banden finns det en uppsjö andra färgade band som människor bär för att visa sitt stöd för offer för olika sjukdomar eller politiska frågor. De är så många att det omöjligt går att räkna upp alla utan att bli tjatig och långrandig, men här ges några exempel.

Många av banden uppmärksammar andra former av cancer än bröstcancer, och ett av dem är det vita eller pärlskimrande bandet. Detta band bär man för att uppmärksamma lungcancer, och bandet var därför ursprungligen genomskinligt för att symbolisera luft. Det genomskinliga bandet var dock svårt att se, och gick ofta omärkt förbi, varför man ändrade designen till ett vitt eller skimrande band. Det finns också ett helvitt band, som var vitt från början, som symboliserar en rad olika saker. Det kan till exempel symbolisera att man stödjer en kampanj som arbetar mot våld mot kvinnor, att man vill uppmärksamma sjukdomen SCID eller sjukdomen MHE, eller något så specifikt som att man misstror de officiella resultaten av valen 2011 till den ryska Stadsduman.Blue_ribbon.svg

Liksom det vita bandet finns det många band som symboliserar flera olika saker, ibland en uppsjö olika sjukdomar och politiska frågor. Ett tydligt exempel är det blå bandet. Det kan symbolisera att man uppmärksammar muncancer, tuberös skleros, dysautonomi, Sjögrens syndrom, Von Hippel-Lindaus sjukdom, trafficking eller att man stöder fred. Dessutom symboliserar det mörkblå bandet ytterligare en rad saker: ändtarmscancer, yttrandefrihet på internet, Pro-Choice, kroniskt trötthetssyndrom, stöd för Hong Kongs polisstyrka, bland mycket annat.

Ett annat band med många betydelser är det orangea bandet. De kanske främsta anledningarna till att detta band används är för att uppmärksamma svält i världen, att visa motstånd mot djurplågeri och att uppmärksamma leukemi. Men det orangea bandet kan också symbolisera de kristna som mördas runt om i världen, multipel skleros, njurcancer och ADHD, bland andra saker.

Om du känner extra starkt för någon av dessa frågor eller sjukdomar, och vill visa ditt stöd på fler sätt än att bära bandet, kan du måla en vägg eller ett rum i ditt hem i bandets färg. För att hitta en målare i Stockholm som kan utföra arbetet kan du gå in på Vimalar.se. Genom att sedan fotografera ditt hem och dela bilden på sociala medier bidrar du till att uppmärksamma den sakfråga du stöder.

Kommentarer är stängda