Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor. Runt 8000 diagnoser av bröstcancer ställs varje år i Sverige. Det betyder dock inte att 8000 kvinnor drabbas varje år; den siffran är något lägre. Det beror dels på att ett fåtal kvinnor drabbas av bröstcancer i båda brösten, dels på att ett fåtal män (mellan 30 och 40 varje år i Sverige) drabbas av bröstcancer. Bröstcancer är ovanligt när man är under 40 (även om det kan hända att man drabbas också när man är yngre) men från att man fyllt 40 ökar risken för varje år. De flesta som drabbas kan dock bli helt fria från cancer om den upptäcks i tid – runt 80 procent av alla kvinnor som drabbas av bröstcancer i Sverige lever fortfarande 10 år senare. Därför är det mycket viktigt att lära sig att känna igen symptomen på bröstcancer, så att man kan söka hjälp snabbt.
Det vanligaste symptomet, som de allra flesta känner till, är en knöl i bröstet. För att upptäcka detta kan man själv göra regelbundna kontroller och känna igenom bröstet, hela vägen upp till armhålan (dit cancern kan sprida sig).
Man bör också kontrollera om huden ser indragen ut på något ställe, på ett sätt som liknar en grop. Detta kan också ske med bröstvårtan, och kan vara ett tecken på att en tumör ligger under huden. Om man sträcker upp armarna över huvudet och tittar sig i en spegel, ska bröstvårtorna följa med rörelsen.
Ett annat, ovanligare symptom på bröstcancer är att det läcker vätska genom bröstvårtan, som kan vara genomskinlig, brunaktig eller blodig. Även sår på huden på brösten kan vara ett tecken på cancer, om man vet med sig att man inte har skadat sig på något annat sätt.
För att upptäcka cancer i tid är det förutom dessa kontroller hemma också mycket viktigt att gå på de mammografier man kallas till.
Förutom cancer kan man också ha andra problem med brösten, som måste behandlas på helt andra sätt. Om man har mycket stora och tunga bröst kan man till exempel få problem med ryggen. Då kan man söka hjälp hos en kiropraktor. Om du letar efter en kiropraktor i Stockholm kan du gå in på Varden.se.
Kommentarer är stängda