View Sidebar
Rosabandet – En viktig kamp mot bröstcancer

Rosabandet – En viktig kamp mot bröstcancer

Tack vare Bröstcancerförbundets initiativ att starta initiativet Rosa Bandet, har mycket pengar genom bidrag från både privatperson och företag, kunnat bidra till bröstcancerforskningen. Idag forskar man intensivt på att finna grundorsakerna till just bröstcancer.

Vad beror bröstcancer på?

Det finns en del kända faktorer som ökar risken för bröstcancer som är viktiga att känna till. Idag vet man enligt forskning, att alla former av hormonpreparat ökar risken för bröstcancer, särskilt p-piller. Det kan verka logiskt på många sätt då man tillför mer av något som annars redan finns i kroppen. Även när kvinnor har sin menopaus i klimakteriet och tar hormontillskott, ökar risken för bröstcancer. Det är viktigt att ta hand om sin hälsa som kvinna och det finns skyddande åtgärder för kvinnor som man ska tänka på.

En annan riskfaktor som kanske inte alla känner till, är att man kan ha täta bröst. Det innebär i princip att man har fler mjölkkörtlar i brösten än andra. Har man en mamma, syster eller dotter som har haft bröstcancer, löper man också större risk för att drabbas själv. Man har även kommit fram till att om man bär BH med metallbygel, är det relaterat till den ökade risken för att utveckla bröstcancer. Ålder är en vanlig faktor till att få en ökad risk för bröstcancer efter 55-års ålder. Det inte många känner till, är att även män kan drabbas av cancer i bröstkörtlarna även om de är mycket små på en man. Förutom bröstcancer, kan man drabbas av andra diagnoser och tillstånd som hårsjukdomar. Då kan man få en professionell behandling av hårsjukdomar med en perfekt hårtransplantation!

Rosa Bandets årliga gala

I Sverige dör det årligen 1500 kvinnor i just bröstcancer och därför är bidrag till forskning inom cancer så viktiga. Det finns många fördelar med att donera till välgörenhet och särskilt till cancerforskningen. Varje år hålls en stor gala till förmån för Rosa Bandet som är en insamlingsgala i mycket stora mått. Rosa Bandet-galan arrangeras av huvudaktören Cancerfonden. Galan brukar bestå av många kända musikartister och underhållning. Insamlingen går att bidra till som privatperson, företag eller andra större aktör i samhället. Ett exempel på hur mycket en insamling kan ge, är år 2018 då man under oktober månad fick ihop hela 84 miljoner kronor! Sveriges Kung Carl XVI Gustaf och hela hans familj är mycket engagerade i cancerforskningen och är aktivt stödjande både till Rosa Bandet men även Cancerfonden. Om man känner någon som drabbats av bröstcancer eller annan cancer, är det viktigt att

ge stöd till den som drabbats och finnas till. ibland kan det räcka med att lyssna eller att göra något glädjande tillsammans som kan hjälpa både läkning och själ.

Kommentarer är stängda